Društvo katoličkih gospođa

To društvo je bila prva dobrotvorna ustanova, koju je zamislio i ostvario biskup Slomšek u lavantinskoj biskupiji. O tome piše povjesničar dr. Fr. Kovačić u svom djelu o Slomšeku na stranici 277. ovako:

"U stalno rastućem Mariboru Slomšek je opazio mnogo zapuštene omladine, koja je dangubila po ulicama. Kao velikom odgojitelju i ljubitelju mladeži, u srcu su mu se smilila ta zapuštena djeca. Odlučio je pokucati na koje materinsko srce i organizirati brigu za te mlade. Zgodna prilika mu se pružila kod završetka misija u Mariboru. Predstavnice gradskih gospođa došle su se zahvaliti za misije. Tom prigodom stavio je gospođama na srce brigu za ustanovljenje dobrotvornoga društva koje bi se brigalo za siromašnu žensku mladež. Biskupovom pozivu gospođe su se lijepo odazvale i već 7. travnja 1860. godine društvo je bilo ustanovljeno pod imenom: Društvo katoličkih gospođa, koje se ubrzo, barem u malom okviru, počelo brigati za siromašne djevojčice. To društvo je nakon Slomšekove smrti pomoglo da su u Maribor došle školske sestre, prije svega iz karitativnih namjera."

Godine 1862. bio je biskup u Rimu u audijenciji kod pape Pija IX. Među ostalim mu je Sveti Otac preporučio da se pobrine i za odgojne zavode, ukoliko mu je moguće. Dalje o tom piše dr. Kovačić u već spomenutom povijesnom djelu na stranici 282.:

"Uoči blagdana svetog Vinka Paulskoga sazvao je (biskup Slomšek) Društvo katoličkih gospođa i podijelio im od Pape poslani blagoslov i kod toga prenio želju Svetog Oca o odgojnom zavodu i izrazio nadu da će gospođe to i ostvariti. I odmah su se prihvatile posla... Iz toga se razvio zavod Školskih sestara i izrastao u snažno stablo; možemo reći da ga je zasadio Slomšek."

Predsjednica toga prvoga dobrotvornog društva u Mariboru bila je grofica Sofija Brandys.